Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
09-11-2018

René Descartes en Isaac Beeckman: vrienden of vijanden?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
De Fransman René Descartes en de Nederlander Isaac Beeckman hadden een roerige, maar belangrijke vriendschap. Ze ontmoetten elkaar bij toeval in Breda:

Iemand had die dag op straat een quasiwiskundig probleem opgehangen, en Descartes vroeg aan omstanders of er iemand was die het raadsel voor hem kon vertalen. Beeckman stond er toevallig ook. Hij was afgestudeerd zowel in theologie als in medicijnen en vertaalde het vraagstuk zonder problemen voor Descartes in het Latijn. De twee raakten aan de praat, en tijdens de korte periode waarin ze elkaar vervolgens bleven opzoeken (eind 1618, begin 1619), bespraken Beeckman en Descartes allerlei natuurkundige problemen, zoals over de aard van licht en de vrije val van lichamen, vraagstukken over vloeistoffen in evenwichtstoestand en kwesties uit de muziektheorie.

Descartes vertrok al gauw weer uit Breda. Na tien jaar kwam hij pas weer terug in Nederland. Hun vriendschap was behoorlijk afgekoeld: Beeckman beweerde dat Descartes alles wat hij wist van hem had geleerd. Maar zijn voormalige vriend was het daar niet mee eens. Ze kregen ruzie, en Descartes deed er alles aan om Beeckman de mond te snoeren:  

Die poging om Beeckman het zwijgen op te leggen heeft Descartes bij kenners een slechte naam opgeleverd. Klaas van Berkel, de biograaf van Isaac Beeckman, noemt Descartes ‘snoeverig, achterdochtig, lichtgeraakt, onredelijk, onoprecht, egocentrisch, leugenachtig’ – kortom: ‘Hij leed aan paranoia.’ Naast de smet op zijn persoonlijkheid zijn er door deze actie twijfels gerezen over Descartes’ status als denker.

Moeten we ons beeld van de geschiedenis bijstellen? Moeten we misschien niet René Descartes, maar Isaac Beeckman beschouwen als de vader van de moderne filosofie? Lees hier verder (volledig toegankelijk voor leden).
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.