Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
09-11-2018

Liefde is hard werken

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
In de roman van Gontsjarov wordt Oblomov verliefd op de jonge Olga. Hun liefde redt het niet: Oblomov is lui en doet niets met zijn leven. Langzamerhand raakt Olga haar interesse kwijt.

Liefdesfilosoof Jan Drost vindt het pijnlijk om te lezen hoe Oblomov de liefde van zijn leven tussen zijn vingers ziet glippen:

Dat nooit, denk je als lezer, en je krijgt enorme zin om je eigen liefdeshanden uit de mouwen te steken. Het pijnlijkste is wel dat Oblomov zijn dadeloosheid nooit helemaal leert accepteren. Hij blijft worstelen met zijn onvermogen – want wanneer weet je echt dat het onvermogen is en je niet gewoon te belazerd bent? Hij houdt het er moeilijk mee, hij blijft lijden onder zijn lijdzaamheid en vindt geen rust in zijn berusting.


Olga hertrouwt met een man die, in tegenstelling tot Oblomov, wél keihard werkt om zijn relatie te onderhouden. Maar Olga heeft hele hoge verwachtingen van haar nieuwe man en hij doet alles om daaraan te voldoen. Waar Oblomov misschien teveel zichzelf was, is haar nieuwe liefde dat te weinig:

Juist omdat het in de liefde om die ene gaat, die we niet zomaar inruilen voor een ander, hebben we geen andere keuze dan ruimte te maken voor elkaars tekortkomingen, voor ongeluk en falen, en waardering op te brengen voor hoever we al gekomen zijn. Een gelukkige liefde, kortom, is een liefde waar een mensenleven in past. En dat is moeilijk genoeg.

Toch is het volgens Drost goed om jezelf te willen verbeteren voor de ander. Verder lezen kan hier (volledig toegankelijk voor leden), of in onze special ‘Liefde, Seks en Wijsheid’.
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.