Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 4/2018

In de taal van het leven getuigen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Ype de Boer

Bij de nadruk op het politieke karakter van de Homo sacer-reeks blijft de rol van taal vaak onderbelicht, stelt Ype de Boer. Hij laat zien dat voor een goed begrip van Agambens analyse van de westerse politieke traditie diens ideeën over taal cruciaal zijn.

Giorgio Agambens Homo sacer-reeks is bekend vanwege de fundamentele kritiek die erin geformuleerd wordt op de westerse politieke traditie. Het is ook zeker niet verkeerd het project te karakteriseren als een poging om een nieuwe levensvorm te ontwikkelen, bevrijd van de politieke apparaten die het leven op schadelijke wijze proberen vast te leggen, in te kaderen en te stabiliseren in een bepaalde vorm. Homo sacer (HS) I legt de biopolitieke structuur van onze traditie bloot en introduceert het concept levensvorm als een ‘onderzoeksveld’ voorbij de macht; Stato di eccezione (De uitzonderingstoestand) wijdt uit over het juridisch mechanisme dat deze biopolitiek draaiende heeft gehouden; Wat er overblijft van Auschwitz onderzoekt de politieke en vooral ethische betekenis van de concentratiekampen; Il regno e la gloria (Het rijk en de heerlijkheid) de theologische achtergrond van de westerse bestuurs-procedures; Stasis begrijpt het heden als een mondiale burgeroorlog; Altissima povertà (De hoogste armoede) zoekt bij de Franciscaanse ordes naar de mogelijkheid van een gebruik van leven buiten het recht; het sluitstuk van de reeks L’uso dei corpi (Het gebruik van lichamen) articuleert levensvorm tegen de achtergrond van een modale ontologie en een theorie van ‘gebruik’.
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.