Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 4/2018

De stem bij Agamben

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Arthur Willemse

‘Het project dat centraal staat in Agambens werk is het experimentum linguae, het experiment en de ervaring van de taal zelf’, schrijft Arthur Willemse. Hij voert het onderscheid tussen naakt leven en politiek leven terug op een kloof tussen de mens en zijn taal.

De fascinatie voor het werk van de filosoof Giorgio Agamben kan deels verklaard worden door te wijzen op zijn elliptische stijl. Vaak weet deze auteur zijn stellingen zo te poneren dat ze als het ware gaan verwijzen naar zichzelf, naar het gebeuren of plaatshebben (aver luogo) van zo’n stelling. Hoewel dit voor velen een bron van ergernis kan zijn, denk ik dat dit motief van zijn schrijven geen oppervlakkige manier is om een inhoudelijke zwakte te verbergen – integendeel. Het omvattende project dat centraal staat in Agambens werk is het experimentum linguae, het experiment en de ervaring van de taal zelf. Agambens elliptische stijl is een integraal onderdeel van dit project, omdat de ellips hem in staat stelt te tonen hoe in welbepaalde, contingente stellingnames iets van het algemene en universele van de taal besloten ligt.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.