Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 4/2018

Filosofie en Beeld: Terugkeer

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Noortje de Leij

In Revolving (1919) van de Duitse kunstenaar Kurt Schwitters (1887-1948) vormen ijzerdraad, koord, leer en andere kleine objecten een compositie van cirkels en lijnen. Zoals uit de titel blijkt, symboliseren de cirkelvormige figuren precies dat wat cirkels doen: ronddraaien. Tegelijkertijd heeft deze ronddraaiende beweging ook betrekking op het materiaal dat Schwitters gebruikte voor zijn reliëf.

Revolving was een van de eerste werken die hij assembleerde van gevonden voorwerpen, van afval eigenlijk. De cirkel staat ook voor de terugkeer en het hergebruik van afgedankt restmateriaal. In Schwitters’ hele verdere oeuvre is het gebruik van restanten, brokstukken en gevonden fragmenten terug te vinden. In zijn collages en assemblages verwerkte hij afgescheurde stukjes krant, papiersnippers, oude buskaartjes, lege sigarettenpakjes, stenen, ijzerdraad, touw, schelpjes en knopen.
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.