Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 11/2018

Postuum interview Karl Marx: 'Het kapitalisme is nu nóg destructiever'

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Veroorzaakt de macht van techbedrijven een nieuwe fase van het kapitalisme? En wat betekent de opkomst van bedrijven als Deliveroo en Uber voor de toekomst van arbeid? 170 jaar na de publicatie van Het Communistisch Manifest vragen we het aan Karl Marx.


Illustratie: Berend Vonk

Is er veel veranderd sinds Das Kapital verscheen?
‘Er zijn opmerkelijke sociale verbeteringen te zien, maar in essentie is er niet heel veel veranderd. In mijn tijd maakten we ons zorgen over politieke instabiliteit, verschillen tussen arm en rijk en de disproportionele macht van een kleine groep bedrijven. Het lijkt me niet dat jullie dat sindsdien hebben opgelost. Denk maar aan de enorme macht van de vier grootste techbedrijven: Apple, Google, Amazon en Facebook. En ondertussen zien we in elke dorpsstraat en hoofdstraat winkeliers failliet gaan. De statistieken tonen dat er steeds minder geld naar arbeid gaat en steeds meer naar kapitaal. In feite zien we een terugkeer naar de machtsverhoudingen van het einde van de negentiende eeuw.’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.