Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 11/2018

70 jaar mensenrechten: reden voor een feestje?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Nina Tesselaar

Mensenrechten komen niet voort uit de natuur, maar zijn volgens filosoof en jurist Irena Rosenthal een reactie op de ervaring van onrecht.

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens bestaat 70 jaar. Is dat reden voor een feestje?
‘Zeker. Sinds de Universele Verklaring is aange­nomen zien we een explosie aan mensenrechtenverdragen. Er is een grote beweging op gang gekomen: mensenrechten zijn wereldwijd vastgelegd in grondwetten, we hebben het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, het Internationaal Strafhof in Den Haag, en er zijn veel actiegroepen en ngo’s die strijden voor mensenrechten. Ook worden er steeds meer rechten erkend. In de Universele Verklaring staat bijvoorbeeld niets over de rechten van seksuele minderheden, maar daarvoor is de laatste jaren steeds meer aandacht. Onlangs heeft het Hooggerechtshof in India bijvoorbeeld bepaald dat homoseksualiteit niet langer strafbaar is. Aan de andere kant las ik laatst de Universele Verklaring opnieuw en kwam ik tot de conclusie dat we geen van de rechten tegenwoordig kunnen schrappen. Alle rechten zijn nog steeds van belang en nog steeds bedreigd. Het is jammer dat we niet kunnen zeggen: “Deze rechten hebben we gehaald, op naar de volgende.”’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.