Log in




Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 8/2005

Wat het volk wil

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Patrick van IJzendoorn

'Jean-Marie Le Pen is de enige overgebleven politicus in een land dat vergeven is van de retoriek van managers en moralisten.' Provocaties, en inzichten in het populisme.

‘Wat wil het volk?’ vraagt Gerard Reve zich af in het dronkemanslied ‘Getuigenis’. Een zin later klinkt reeds een donker vermoeden: ‘Niet veel goeds, dat is zeker.’ Tot die overtuiging zijn veel politici de laatste jaren geraakt. In Nederland hebben hele SBS-wijken dankzij Pim Fortuyn de stembus herontdekt, in Frankrijk drong Jean-Marie Le Pen door tot de eindstrijd van de presidentsverkiezingen en in genoemde landen werd de Europese grondwet onder toeziend oog van een rouwende politieke elite begraven. Filosofen buigen zich over de crisis van de moderniteit en de daarmee gepaard gaande opkomst van het populisme.

Verder lezen?



Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.