Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 11/2018

Een spar en een eik in gesprek over bomenrechten

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Marc van Dijk
Schrijver, journalist en kunstenaar

De mensenrechten bestaan 70 jaar – wordt het nu tijd voor een uitbreiding naar niet-menselijke entiteiten? Een activistische spar en een conservatieve eik op de Vaalserberg zijn het er nog niet over eens. 

Bos op de Vaalserberg, de ochtend na een storm.
 
KAREL, een oude eik, kijkt samen met zijn buurman WOODY, een jonge spar, naar de ravage die een najaarsstorm in het bos heeft aangericht. Net uit het zicht, maar toch verontrustend dichtbij, klinkt het geluid van mannenstemmen en kettingzagen.

WOODY
Wat een afgrijselijk geluid. Wat zijn ze aan het doen?
 
KAREL
Dit is standaard na een storm. Ze zagen takken weg die los zijn geraakt.
 
WOODY
Of ze zagen de complete boom weg, als het ze zo uitkomt. De mensen kunnen in een paar minuten een boom omzagen en tot zaagsel verpulveren, zelfs wanneer die boom vijf keer zo oud is als het mannetje met de kettingzaag.
 
KAREL
Dat is al zo sinds bomenheugenis. De machtigste woudreuzen eindigen op een dag als brandhout van de mensen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.