Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 11/2018

De waarheid is een tuin die verzorgd moet worden

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Sebastien Valkenberg

Als de waarheid in een crisis verkeert, komt dat niet alleen door de nieuwe bewoner van het Witte Huis. De waarheid is ons aller verantwoordelijkheid, benadrukt Julian Baggini in zijn nieuwste boek.

Sinds Trump president is, gaat het over de post-truth-samenleving. Je zou haast denken dat de waarheid weer opbloeit als hij vertrekt. Reken je niet rijk, zou je de Britse publieksfilosoof Julian Baggini kunnen samenvatten. Hij zegt het niet letterlijk, maar het is wel de implicatie van Een kleine geschiedenis van de waarheid, dat nu in de winkel ligt.

Als de waarheid in crisis verkeert, komt dat niet door de bewoner van het Witte Huis. Ze is ons aller verantwoordelijkheid, benadrukt Baggini. Eigenlijk is het net als met mes en vork leren eten. Zo is er ook een serie ‘epistemische deugden’ die iedereen moet ontwikkelen.

Een kleine geschiedenis van de waarheid legt uit welke deugden dit zijn en hoe je deze praktiseert. Eigenlijk heeft Baggini een beknopt handboek geschreven voor de eenentwintigste-eeuwse burger die het spoor bijster is, want het blijft niet bij Trump die lak heeft aan de waarheid. Postmoderne filosofen leerden juist dat er überhaupt geen waarheid is. Aan het andere uiteinde van het spectrum staan dan weer religieus fundamentalisten voor wie de waarheid zo absoluut is dat dissidente geluiden ontoelaatbaar zijn.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.