Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 11/2018

Hoe een kunstenaar een hondje offert

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Claudia Galgau
Kunst & filosofie

Robert Jasper Grootveld organiseerde in de jaren zestig seances en werd als kunstenaar niet serieus genomen. Maar als zogenaamde ‘gek’ kon hij rake maatschappijkritiek uiten.

‘Ik heb vaak gedacht dat ik mezelf in de weg zit. Misschien moet ik eerst dood voordat mijn ideeën uitgevoerd kunnen worden’, zei kunstenaar Robert Jasper Grootveld in 1997 tegen De Groene Amsterdammer. Hij was toen 65 jaar oud en vroeg zich af waarom hij niet beroemd was geworden. Nu, tien jaar na zijn dood, onderzoekt de New Yorkse kunsthistorica Janna Schoenberger zijn aantekeningenboek, als fellow van het Johan Huizinga Rijksmuseum Fonds. In de bibliotheek van het Rijksmuseum bestudeert ze de nalatenschap van deze eigenaardige figuur.

Tekst loopt door onder afbeelding

Scrapbook, Robert Jasper Grootveld, Rijksmuseum, Amsterdam

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.