Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
10-10-2018

‘De tegenstelling tussen democratische politiek en rechtspraak is schijn’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Maarten Meester
filosoof, literatuurwetenschapper, publicist

'Mag de rechter op de stoel van de politiek zitten?', vragen velen zich af na de Urgenda-uitspraak van het Haagse gerechtshof afgelopen dinsdag. ‘De tegenstelling tussen democratische politiek en rechtspraak is schijn’, zegt jurist Laura Burgers over de uitspraak dat de Nederlandse Staat in 2020 de uitstoot van broeikasgassen met 25 procent moet verminderen.
 
U was in de rechtszaal tijdens de uitspraak. Hoe was de sfeer?
'Gespannen. Zelfs bij journalisten zag je spiertjes in gezichten vertrekken. De manier waarop het Hof vonnissen presenteert, droeg zeker bij. Eerst de argumentatie, dan pas de conclusie. Dus eerst erkende het Hof dat klimaatverandering een ernstig probleem is, omdat de Staat en Urgenda het daarover eens zijn. Dat wisten de vele Urgenda-aanhangers in de zaal wel. Daarna stelden de rechters het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) EVRM van toepassing. Een verschil met de rechtbank in 2015. Vervolgens bleek de Staat het EVRM ook te schenden met zijn doel van 20 procent. Na afloop hadden mensen tranen in de ogen. Er werd gelachen en zelfs geapplaudisseerd. Zeer uitzonderlijk.'
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.