Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
28-09-2018

Epicurus in tijden van overvloed

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
De Duitse filosoof Richard David Precht schreef een geschiedenis van de filosofie: Ken de wereld. Van alle filosofen die hij bespreekt vindt hij het gedachtegoed van Epicurus het meest relevant voor onze tijd.

Epicurus was rond 300 v. Chr. al bezig met de vraag hoe we een ontspannen leven kunnen leiden:

Mensen zijn tegenwoordig opvallend vaak gestrest of ontevreden over hun leven – zelfs als ze een gezond gezin, een goede baan en een mooi huis hebben. Hoe los je dat op? Door het lijden zo veel mogelijk weg te nemen, concludeerde Epicurus.

Volgens Precht zijn we tegenwoordig extra ontevreden omdat we in een tijd leven van overvloed. Epicurus besefte al lang geleden dat teveel luxe problemen kan veroorzaken:

Onze begeerten ziet hij als veroorzakers van veel leed. Mensen richten zich vaak op zogenoemde lege begeerten, zoals dure spullen, luxe eten en veel seks. Het probleem van deze begeerten is dat we de dingen die we begeren niet echt nodig hebben, maar er toch steeds meer van willen. Zo kweek je telkens nieuwe verlangens, die je dan weer gaat proberen te vervullen. Het gevolg is geestelijke onrust.

Precht vindt daarom dat we ons meer op de gezondheid van de geest zouden moeten richten, zoals ze in de Oudheid deden. Lees hier het complete interview (volledig toegankelijk voor leden).
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.