Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 10/2018

Baudrillard voorzag onze orgie van beelden

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jannah Loontjens
Essayist

Jannah Loontjens had nooit gedacht dat Jean Baudrillard gelijk zou krijgen. Maar we leven intussen in een beeld- en selfiecultuur die geheel beantwoordt aan Baudrillards ‘hyperrealiteit’.

Toen ik vorige maand van vakantie terugkwam, zag ik bij mijn voordeur op de stoep een groene veer liggen. Het was een veer van een van de papegaaitjes die door Amsterdam vliegen en die ook vaak in de boom voor mijn deur met hun rode snaveltjes hun vleugels zitten te strijken. Mijn eerste gedachte was: ik maak hier een foto van en zet hem op Facebook.

Deze eerste ingeving zou voor de Franse filosoof Jean Baudrillard beslist een bevestiging zijn geweest van zijn theorie over de ‘hyperrealiteit’, waarin de werkelijkheid is opgebouwd uit beelden en de oorspron­kelijke werkelijkheid verloren gaat. Ik weet nog dat ik in de jaren negentig zijn boek De fatale strategieën las en zijn barokke taalgebruik theatraal en geestig vond, maar dat zijn ideeën ook wat overdreven op me overkwamen. Leuk om discussies uit te lokken, maar helemaal serieus nam ik hem niet. En toch denk ik nu steeds vaker aan zijn teksten terug.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.