Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 10/2018

Hoe mens en dier zelf hun evolutie bepalen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

DNA bepaalt lang niet altijd ons ons gedrag. Vaak is het precies omgekeerd.

De kanoet, een trekvogel die zijn tijd verdeelt tussen Siberische toendra’s, de Waddenzee en wadplaten voor de kust van Mauritanië, leeft hoofdzakelijk op een dieet van schelpdieren. De ene kanoet heeft een grote maag en eet grote schelpen; de ander verkiest kleine porties. Het zette de biologen Thomas Oudman en Theunis Piersma aan het denken. Eet een kanoet grote schelpen omdat hij een grote maag heeft, of heeft hij een grote maag omdat hij grote schelpen eet?

In de biologie zijn de vragen die je stelt net zo belangrijk als de antwoorden die je krijgt, betogen Oudman en Piersma. De afgelopen decennia waren dat veelal genetische vragen. Wie DNA-vragen stelt, zal DNA-antwoorden krijgen. Het inzicht dat die opleveren is vaak echter beperkt. Neem kanoeten: ook al hangt hun maagomvang samen met genetische verschillen, dat vertelt ons nog niets over oorzaak en gevolg. Dreef een genetische mutatie de evolutie van hun eetgedrag, of was het juist hun voedselvoorkeur die een genetische verandering heeft teweeggebracht?

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.