Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 10/2018

Foto’s die de dood ontkennen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Claudia Galgau
Kunst & filosofie

Filosoof Roland Barthes en fotograaf Hellen van Meene ontdekten tijdens het rouwen om hun moeder beiden dat fotografie en de dood onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.


Beeld: Butterfly Lady van Hellen van Meene

De Nederlandse fotograaf Hellen van Meene maakte haar meest recente fotoserie En alles blijft bestaan wanneer je sterft vlak na de dood van haar moeder. Voor iemand die bekend is geworden met foto’s van jonge tieners is dat op zichzelf al bijzonder. ‘Als het aan mij lag had ik nooit een serie over de dood gemaakt. Ik hou helemaal niet van doodskisten’, zegt ze. Voor de Franse filosoof Roland Barthes gold iets vergelijkbaars: zoals Van Meene niet van de dood hield, zo hield hij op zijn beurt niet van fotografie. Maar in 1980 schreef hij Camera Lucida, een korte reflectie op fotografie, ook vlak na de dood van zijn moeder.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.