Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2005

Publieke rouw

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Bert Keizer
filosoof, verpleeghuisarts

Tot zijn laatste dagen leed de paus voor de ogen van de wereld – maar het sterven zelf mochten we niet zien. Heeft het publieke sterven van de paus, Pim Fortuyn, André Hazes, Theo van Gogh, Claus en Bernhard onze kijk op lijden en dood veranderd? Een drieluik door verpleeghuisarts, filosoof en auteur Bert Keizer.

I - Ziek

Zondagmorgen, weinig zorgen, uitgebreid ontbijt, veel kranten, Mozart, de tuindeuren staan open, kan voor het eerst dit jaar, en dan stapt uw man ineens binnen vanuit de tuin en zegt: ‘Volgens mij ligt er een dooie kat bij de vijver.’

Als uw reactie bij een dergelijke mededeling is: ‘Ik zie straks wel, doe mij nog een keer koffie’, dan is de pauselijke dood niet aan u besteed en hoeft u eigenlijk niet verder te lezen. Als u opspringt en worstelend tegen afkeer en nieuwsgierigheid de tuin inloopt om te gaan kijken, dan kennen we elkaar.

Waarom gaat u kijken? Niet omdat u twijfelt aan de bewering van uw man. Niet omdat u eerste of laatste hulp wilt verlenen. En toch wilt u het dode dier zien.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.