Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 9/2018

Het Experiment: Een duurzame uitvaart?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Carolien van Welij
Filosoof, neerlandicus

Cremeren of begraven? De uitvaartbranche wil graag een extra mogelijkheid bieden die duurzamer kan zijn: resomeren.


Illustratie: Bas van der Schot

EXPERIMENT
De milieu-impact van resomeren ligt lager dan die bij begraven en cremeren.

Resomeren wordt wel vergeleken met cremeren’, vertelt techniekfilosoof Jan Peter Bergen. ‘In plaats van een lichaam te verbranden wordt het opgelost in een vloeistof. Onderzoeken laten zien dat resomeren een stuk milieuvriendelijker is dan begraven of cremeren. Daar kun je wel kanttekeningen bij plaatsen. Als je bij crematie bijvoorbeeld de kist hergebruikt – zoals bij resomeren – wordt het verschil in milieu-impact al kleiner.

Het technische proces van resomeren kan griezelig of zelfs onwaardig klinken. Een lichaam oplossen in een basische vloeistof roept associaties op met de maffia. En het idee van afvalwater dat overblijft heeft iets weerzinwekkends. Maar als je weet wat balseming inhoudt of wat er precies gebeurt bij cremeren, besef je dat ook daar delen van het lichaam tot een soort “afval” verworden. Meestal zijn we ons niet bewust van wat er achter de schermen gebeurt.

Opvallend is dat de scheiding tussen de doden en de levenden in de publieke ruimte door de secularisatie sterker is geworden. Vroeger passeerden we de doden elke zondag op de kerkhoven; nu liggen crematoria en begraafplaatsen aan de rand van de stad. Daardoor zijn die vaak slecht bereikbaar met het openbaar vervoer. Want vergeet niet: de grootste impact op het milieu hebben het vervoer, eten en drinken rondom de ceremonie – en niet zozeer het bezorgen van het lijk.’

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.