Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 9/2018

Postuum interview Seneca: 'Ieder mens heeft recht op een zachte dood’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Ruben Endendijk en Michiel Zonneveld

Het plan van de Coöperatie Laatste Wil (CLW) om burgers zelfmoordpoeder te verstrekken veroorzaakte ophef. Lucius Annaeus Seneca, stoïcijns filosoof en leermeester van keizer Nero, reageert erop.


Illustratie: Bas van der Schot

Waar kijkt u het meest van op als u de discussie over zelfverkozen levenseindes volgt?
‘Ik verbaas me over de manier waarop tegenwoordig in uw land, en eigenlijk in de hele westerse wereld, tegen de dood wordt aangekeken. Dan heb ik het niet alleen over degenen die niet in een hogere macht geloven. Ook christenen en andere gelovigen hebben er veel moeite mee om de dood te accepteren. Terwijl die juist een veilige haven is, een soort thuis, waar je na een korte of lange reis aankomt.’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.