Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
07-08-2018

Zoek niet naar jezelf, creëer rituelen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Op zoek gaan naar je ‘ware zelf’ zou wel eens zeer teleurstellend kunnen zijn volgens Harvard-docent Michael Puett. De oude Chinese filosofen, waaronder Confucius, waarschuwden al dat we slordige schepsels zijn zonder kern.

Wanneer we in onszelf kijken vinden we geen ware zelf. Wat we vinden zijn de gedragspatronen die er van jongs af bij ons ingeslepen zijn.

‘Sommige van die patronen zijn goed, andere slecht, en weer andere misschien zelfs destructief. Daarom zeiden die Chinese filosofen dat je niet in jezelf op zoek moet gaan naar zo’n patroon, maar dat je het tegendeel moet doen: je probeert waar nodig die patronen te doorbreken, om de wereld zo op andere, betere manieren te openen.’

Om door deze patronen te breken moeten we ons volgens de Chinese denkers, paradoxaal genoeg, wenden tot rituelen.

‘Het gaat erom een conventie zoals een groet te veranderen in een ritueel. Een conventie is iets waarin je wordt geboren, een handeling die je verricht omdat het nu eenmaal de gewoonte is. Als je die verandert in een ritueel, maak je er iets bijzonders van, je doet het bewust. Het grote verschil is dat je een conventie mechanisch tegemoet treedt, en een ritueel voer je actief uit – om zo te kunnen breken met het bestaande.’

Meer te weten komen over hoe rituelen je kunnen helpen in het dagelijkse leven? U kunt hier het volledige artikel lezen. Of bestel de special ‘Wijsheid uit het Oosten’ in onze webshop.
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.