Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
03-08-2018

Filosofisch liefdesadvies: Foucault

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Bram Galenkamp

Lieve Michel,

U heeft zo veel geschreven over seksualiteit en openheid, en u wou net als ik geen geheim maken van uw homoseksualiteit. Daarom schrijf ik u, want u snapt vast hoe ik me voel. Ik ben soms niet helemaal tevreden over mijn seksleven. Mijn vriend en ik voelen elkaar niet altijd goed aan. Ik wil het daar dan graag over hebben, maar hij wil niet echt over seks praten. Hij hoopt dat het vanzelf beter gaat, maar ik geloof daar niet zo in. We moeten daar toch gewoon open over kunnen praten samen? Heeft u alstublieft tips waarmee we een beter seksleven krijgen en er vooral vrijer over leren praten?

Een gefrustreerde,

Stefan

Beste Stefan,

Bedankt voor je openhartige brief. Ik snap inderdaad hoe je je voelt, maar ik ben het niet met je eens. Je wordt niet vrijer als jullie meer over seks praten. Voor je het weet moet alles besproken worden. Niet-spreken over seks wordt dan het nieuwe taboe. Veel mensen denken dat we seksueel bevrijd zijn door er meer over te praten: in kranten en op televisie wordt alles tot in detail uitgelicht. Maar wat ze niet doorhebben, is dat hun denken over seks daardoor juist minder vrij is geworden. Als je meer vertelt, kunnen anderen je beter categoriseren en kunnen ze je dus beter onder bedwang houden.

Richt je liever op de ars erotica: de kunst van de erotiek. In China, India of Japan houdt niemand zich bezig met ‘open’ praten over seks – ze hebben liever seks. Misschien zijn ze daarom wel vrijer dan wij. Onze seksuele ‘vrijheid’, die vrijheid waar jij naar denkt te zoeken, is namelijk een soort seksuele overhoring. Doe dan liever een praktijkexamen. De ars erotica doet maar aan één soort waarheid: de waarheid van het genot en hoe je dat genot kan ervaren en vergroten. Je partner lijkt die waarheid overigens al op het spoor te zijn, dus ik zou zeggen: gooi mijn brief gauw aan de kant.

Michel Foucault

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.