Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
13-07-2018

Filosofisch liefdesadvies: Marx

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Bram Galenkamp

Lieve Karl,

Mijn vriendin en ik lijken soms uit elkaar te groeien. Zij wil graag samenwonen, een leuke baan vinden, regelmatig op vakantie kunnen – u kent het wel. En ik wil juist graag iets voor de wereld betekenen, iets belangrijks doen! Maar ik hou wel van haar en wil haar niet kwetsen door te laten merken dat we zo anders over het leven denken. Daarom schrijf ik u, lieve Karl, want u bent nooit bang geweest om kritiek te geven of krijgen. Vertelt u mij alstublieft hoe ik kan weten of mijn vriendin en ik niet van elkaar vervreemden.

Lynn

Beste Lynn,
 
Je moet niet proberen te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit, je moet de wereld veranderen. Je schrijft dat je vriendin een leuke baan wil vinden, maar dat ideaal is een kapitalistische illusie. Werk leidt tot inkomen en een ophoping van rijkdom, en dat leidt weer tot een ophoping van ellende, een lijdensweg vol zwoegen, slavernij, onwetendheid en mentale afbrokkeling. Streef daarom liever naar een samenleving waarin iedereen kan uitblinken in wat ze maar wil, zonder vast te zitten aan inkomen en één specifieke baan!
 
Laat het slagen van jullie liefde ook niet afhangen van samenwonen of samen op vakantie gaan. Zulke behoeften worden je opgelegd door kapitaalbezitters. Ga daarom alleen uit van elkaar als mens – zoek een menselijke verhouding waarin liefde voor niets anders inwisselbaar is dan liefde. Jullie liefde mag niet afhangen van jullie materiële omstandigheden. Het enige dat telt, is dat ze wederzijds is, want als je liefhebt zonder wederliefde op te wekken, is je liefde onmachtig, een ongeluk.
 
De kernvraag is of jullie samen kunnen bijdragen aan de revolutie. Er is voor mensen met grote aspiraties namelijk geen grotere stommiteit dan te gaan samenwonen en zichzelf te verraden door zich over te leveren aan de futiliteiten van het huiselijke leven. Je moet je eigen pad volgen, wat andere mensen ook zeggen! Dus eet, drink, lees, ga naar de kroeg, want hoe minder je liefhebt, theoretiseert en zingt, hoe meer je spaart, hoe groter je kapitaal wordt – en hoe meer je hebt, hoe minder je bent. Laat jullie liefde niet perverteren door kapitalistische verlangens en onthoud: je hebt niets anders te verliezen dan je ketenen!
 
Karl Marx

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.