Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
05-07-2018

Filosofisch liefdesadvies: De Beauvoir

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Bram Galenkamp

Lieve Simone,

Ik weet niet meer wat ik moet doen. Mijn vrouw is vreemdgegaan en geeft dat zelfs openlijk toe. Moet ik haar dan dumpen? Ergens zou ik niets liever doen dan dat. Ze heeft me diep gekwetst! Maar toch houd ik van haar en ze is nog steeds de ware voor me. U merkt dat ik het allemaal niet meer weet. Ik heb zo hard geprobeerd een goede man voor haar te zijn – waar heb ik dit dan aan verdiend? Heb ik haar misschien niet genoeg weten te verleiden? Of is ze gewoon niet wie ik dacht dat ze was en moeten we maar scheiden? Vertelt u het mij alstublieft!

Een gekwetste,

Peter

Beste Peter,

Het is best begrijpelijk dat je vrouw is vreemdgegaan; je zou het zelfs moeten waarderen. Waarom? In de liefde heb je maar één plicht: zorgen dat jij en je partner vrij zijn en jullie onderlinge verschillen respecteren. Een relatie is in wezen een gezamenlijk project waar je individueel in vrijheid voor moet kiezen. Als je haar veroordeelt omdat ze met iemand anders naar bed is geweest, leg je haar jouw normen op en laat je haar dus niet vrij kiezen.

Ook jijzelf bent niet vrij als je haar zo toegewijd probeert vast te houden, want je moet verantwoordelijkheid nemen voor jezelf. Je probeert je te veel aan haar te binden en dus respecteer je jullie vrijheid niet. Jullie liefde, kortom, is niet authentiek – jullie respecteren elkaar niet als gelijke en tegelijkertijd verschillende wezens, waardoor de relatie eerder een dodelijk gevaar is dan een bron van leven.

In een authentieke relatie had je haar ‘ontrouw’ helemaal niet erg gevonden. In jullie niet-authentieke relatie vind je dat natuurlijk wel erg en probeer je haar te vergeven. Maar daardoor pas je je aan, zie je jezelf door haar ogen en daarmee maak je jezelf tot een object. Zo doe je jullie verschillen tekort, terwijl die je juist interessant maken. Het is dan ook meer dan begrijpelijk dat ze vreemdgaat. Authentieke, morele erotiek is een beweging naar een Ander, terwijl jij je andersheid hebt opgegeven. Het gebrek aan authentieke liefde maakt jullie seks tot iets beestachtigs en maakt haar vlucht tot een goede keuze. Laat haar daarom vrij – misschien komt ze nog eens terug en wordt jullie relatie authentiek. En zo niet, dan zijn er nog genoeg Anderen.

Simone

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.