Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
05-07-2018

Wie mag er boos zijn?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Waarom zouden we woede moeten bedwingen? Essayist Fiep van Bodegom neemt het op voor deze emotie. Als je onderdrukt wordt, kan woede heel toepasselijk zijn. En grote boosheid kan ook nog eens het begin zijn van een verbetering van je situatie.

Vaak wordt woede gezien als een heftige emotie die we moeten weten te voorkomen. We kunnen het beste leven zonder woede, want woede zou gevaarlijk zijn en ons minder deugdzaam maken.

Als je de symptomen van woede googlet krijg je opmerkelijk genoeg vooral hits van sites waarin wordt uitgelegd hoe je woede tegen kunt gaan. De emotie wordt gepathologiseerd als een aandoening die men moet leren bedwingen omdat die schadelijk zou zijn voor jezelf en anderen.

Maar daarmee doe je woede tekort. Woede kan namelijk iets constructief zijn. Fiep van Bodegom beargumenteert waarom woede zo belangrijk is:

Woede is noodzakelijk om mensen tot actie te bewegen. Zonder woede zijn er geen verlangens naar een radicaal andere wereld. Of dat een wereld is die beter of slechter is heeft eigenlijk niets met de emotie zelf te maken. Dat is weer een heel andere vraag.

Lees hier waarom woede juist constructief kan zijn of koop ons zondige zomernummer in de shop.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.