Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2018

Het Experiment: Afvallen met bacteriën

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Carolien van Welij
Filosoof, neerlandicus

Een simpele oplossing voor overgewicht: door darmbacteriën te veranderen verlies je gewicht. Maar begrijpen we ook hoe dat werkt?


Illustratie: Bas van der Schot

EXPERIMENT
Gewichtsverlies bij muizen na een maagverkleining is mede te danken aan een verandering van darmbacteriën.

Een maagverkleining is zelfs niet nodig. Een transplantatie van de darmbacteriën van een muis die zo’n operatie heeft ondergaan naar een andere muis leidt ook tot gewichtsverlies’, vertelt bioloog en wetenschapsfilosoof Eva Boon. ‘Dat is een geweldig onderzoeksresultaat. Maar als je preciezer kijkt, kom je erachter dat we de conclusie van dit onderzoek helemaal niet kunnen verantwoorden. We weten niet hoe die causale processen precies verlopen. We weten niet eens hoe we gemeenschappen van bacteriën moeten beschrijven en classificeren.

De artsen en microbieel ecologen hebben daarbij een verschillend begrippenkader. De medici gaan ervan uit dat bepaalde groepen bacteriën verantwoordelijk zijn voor het effect van gewichtsverlies. De microbieel ecologen zeggen dat de interacties tussen de bacteriën juist een rol spelen, niet de bacteriën zelf. Maar dit experiment past in beide theoretische kaders en slaat daardoor een brug tussen de vakgebieden. Het is fascinerend dat het soms niet uitmaakt dat we een onderzoeksresultaat niet kunnen verklaren.

Ik stapte over naar de filosofie om meer te weten te komen over categorisatie en causaliteit. Na drie jaar besef ik: er is niet één antwoord en niemand verwacht dat. Dat schept de ruimte om genuanceerd een probleem te analyseren. Dat het niet erg is dat we sommige dingen niet weten, heb ik geleerd van de filosofie. Voor een wetenschapper is dat verschrikkelijk, maar voor een filosoof normaal.’

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.