Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2018

IJdelheid: In elke spiegel ter wereld zal ik een selfie maken

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Claudia Galgau
Kunst & filosofie

Zijn selfies oppervlakkige uitingen van ijdelheid? Millennial en filosoof Claudia Galgau, die honderden selfies maakte, legt uit waarom dit negatieve imago niet klopt.

Een tijdje terug gaf ik een paar dagen Franse les op een gymnasium in Amsterdam. De hele dag overhoorde ik leerlingen met loze zinnetjes als ‘Dennis houdt niet van sporten’ en ‘Dana is jarig’ (Wie zijn Dennis en Dana?). De kinderen aan wie ik lesgaf hadden stof in te halen – iedereen stond een 4, iedereen vond Frans stom, iedereen wilde graag over. Zelf had ik al heel lang geen Frans meer gesproken en de Franse taal is niet iets waar ik veel aan denk. Het lesgeven voelde dus als iets wat totaal niet samenhing met de rest van mijn (verder ook een beetje onsamenhangende) leven.

Toen ik aan het einde van de dag naar huis liep, en mijn hersenen hun concentratie op simpele grammatica loslieten, voelde het even alsof ik niet meer precies wist wie ik zelf was. Mijn lesgeven had niks te maken gehad met Liefde Voor De Franse Taal. Daar was geen tijd voor. Bovendien waren we eigenlijk ook vreemden voor elkaar, met een nog vreemder standaardgrammaticaboek tussen ons in. Het was precies waar Marx in zijn eigen moeilijke taal voor waarschuwde: de vervreemding van de arbeider, het effect van werk verrichten zonder in verbinding te staan met het einddoel of het eindproduct. Geïsoleerd werk waarbij je als arbeider zelf makkelijk vervangbaar bent.

Toen ik weg mocht, was het eerste wat ik deed een selfie maken. En mijn Instagram checken.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.