Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2018

Traagheid: We verlangen allemaal naar een doelloos leven

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Leon Heuts
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

Leon Heuts, voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine, probeert even niets te doen. Maar waarom voelt hij zich daar schuldig over? Een pleidooi voor straffeloos niksen.

Terwijl ik dit schrijf zie ik hoe de gordijnen langzaam naar buiten wapperen. De zon verwarmt op deze zomermiddag mijn werkkamer. Op het balkon bloeit de clematis. Een bij zoemt eromheen. Ik merk het allemaal op. Een kleine idylle. Ik zou moeten genieten van deze vertraging. Na twintig jaar hard te hebben gewerkt heb ik nu – zoals dat zo mooi heet – ‘tijd voor mezelf’.

Toch voel ik me beklemd. De deadline voor dit stuk is allang voorbij. Schrijven gaat me niet eenvoudig af. Een stuk schrijven stelt niet zoveel voor, vergeleken met het drukke leven dat ik gewend ben. Maar in de vertraging van mijn huidige leven voelt elke actie als één te veel. Het is nog maar een paar weken geleden dat ik ben gestopt als hoofdredacteur van Filosofie Magazine en besloot een tijd ‘niets te doen’, maar toch voelt het bijna alsof ik van gene zijde word aangeraakt.

Een licht gevoel van angst bekruipt me. Is het de angst die Martin Heidegger zo fraai omschreef als ‘de grondstemming van het zijn’ – de angst die je voelt als elk houvast is weggevallen, en het zijn zelf zich opent als een gapende leegte? Misschien, maar waarom voel ik die juist nu ik word gevraagd om weer iets te doen? De leegte voelt namelijk heerlijk; zij en ik vloeien samen. In mijn nieuwe, comfortabele appartement in het centrum van Rotterdam is het bijna baarmoederlijk.

Of is het misschien té heerlijk? Het heerlijke is natuurlijk zelden zonder schuld – denk aan drank of sigaretten. Nietsdoen geldt als een van de grootste zonden van deze tijd, en eigenlijk van alle tijden. Het benedictijner ora (bid) zijn we met de eeuwen vergeten, maar het labora (werk) is via het calvinisme zo de neoliberale samenleving in gegleden.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.