Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2018

Jaloezie: Wees blij met een jaloerse geliefde

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jan Drost

Jaloezie kan slopend zijn. Maar volgens liefdesfilosoof Jan Drost is ze ook een unieke kwaliteit, een krachtig bewijs van echte liefde.

Jaloezie lijkt onuitroeibaar. We komen er maar niet vanaf en als ze ons te pakken heeft zien we met lede ogen aan hoe we onszelf verlagen tot gedrag waar we eigenlijk van walgen. Zoiets als ‘de eer aan jezelf houden’ is een luxe die we ons niet langer kunnen veroorloven. Omdat jaloezie zo destructief kan zijn, zowel voor degene op wie die is gericht als voor de jaloerse zelf, begin ik meestal snel over de helende tegenkracht van vertrouwen. Ik noem de jaloerse geliefde weleens ‘een Lenin in de liefde’, aangezien zijn of haar motto lijkt te zijn: vertrouwen is goed, maar controle is beter. Terwijl naar mijn idee in de liefde vertrouwen alles is wat we hebben. Toch valt er over jaloezie ook veel positiefs te zeggen. Van jaloezie kunnen we wellicht zelfs dingen leren die we niet zo gauw, of in elk geval niet zo indringend, op een andere manier leren.

Een verklaring voor dit heftige en ‘primaire’ karakter van jaloezie wordt vaak gezocht in het biologische perspectief. Jaloezie is dan een oeroud instinct dat ervoor zorgt dat wij ons nageslacht veiligstellen, wat in het geval van de man betekent dat hij zeker wil weten dat hij de vader van de kinderen is en bij de vrouw dat zij wil voorkomen dat haar man er met een ander vandoor gaat, zodat ze samen hun kroost kunnen grootbrengen.

Ik vind deze jaloezie iets ontroerends hebben. We zijn soms ook inderdaad doorzichtige, onbeholpen dieren. Maar het kan niet het hele verhaal zijn; dat zou betekenen dat jaloezie verdwijnt als de kinderen groot zijn, of als er geen kinderen zijn.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.