Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2018

Onmatigheid: Geniet en drink zonder mate

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jannah Loontjens
Essayist

Schrijver en filosoof Jannah Loontjens vindt dat de positieve werkingen van drank en drugs te weinig gewaardeerd worden. Een lofzang op de roes.

Van de zeven hoofdzonden, die je als een christelijke vorm van zelfhulpprincipes kunt beschouwen, is onmatigheid misschien wel het sterkst geïnternaliseerd. Geniet, maar drink met mate. Of eigenlijk: drink helemaal niet! Eet niet te veel en niet te vet. Ooit waren vetrollen rond buik en dijen nog een symbool van welvaart, tegenwoordig is juist het getrainde, slanke lijf een teken van beschaving. Overgewicht en drankzucht worden niet langer met geld, noch met macht geassocieerd, maar veeleer met lower class.

Zelf heb ik een hekel aan sporten. En ik hou ontzettend van lekker eten. Ik hou van aardbeien met slagroom. Van rode wijn. Van bier in de zon. Of een glas Pernod als het echt heet is. Net een glas te veel, op mijn balkon, waar ik naar de boomkruinen kijk die ineens dieper groen lijken te glanzen, de bladeren die zinderen en de wolken die als heldere roomsculpturen in het onpeilbare blauw drijven. Ik kan intens genieten, maar mijn geweten plaagt me ook en zegt me te minderen en meer te bewegen, dat ik móét gaan sporten.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.