Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2018

Woede: Wie mag er boos zijn?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Fiep van Bodegom

Waarom zouden we woede moeten bedwingen? Essayist Fiep van Bodegom neemt het op voor deze emotie. Als je onderdrukt wordt, kan woede heel toepasselijk zijn. En grote boosheid kan ook nog eens het begin zijn van een verbetering van je situatie.

Boze mensen vertonen de volgende symptomen: flikkerende ogen, een rood gezicht, trillende lippen en knarsende tanden. Ze kunnen niet meer samenhangend praten, klappen herhaaldelijk in hun handen en stampvoeten. Aldus beschrijft de stoïcijnse filosoof Seneca bijzonder beeldend de boze mens in de opening van zijn verhandeling Over woede. Wanneer was de laatste keer dat u echt woedend was? Dat uw hart sneller begon te kloppen, dat u begon te zweten, dat uw handen zich onwillekeurig tot vuisten balden en u probeerde niet te schreeuwen? Zo fysiek omschreven lijkt het een emotie die niet heel vaak voorkomt.

Als je de symptomen van woede googlet krijg je opmerkelijk genoeg vooral hits van sites waarin wordt uitgelegd hoe je woede tegen kunt gaan. De emotie wordt gepathologiseerd als een aandoening die men moet leren bedwingen omdat die schadelijk zou zijn voor jezelf en anderen. Hoe zeldzaam die fysieke woede ook mag zijn, de emotie is alomtegenwoordig, niet in de laatste plaats op internet. Daar kunnen we de meeste uitingen van woede in hun volle glorie aanschouwen; trollen en reaguurders laten hun woede over de wereld ongegeneerd de vrije loop.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.