Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
22-06-2018

Filosofisch liefdesadvies: Hume

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Bram Galenkamp

Lieve David,

Mijn relatie is al een tijdje niet meer spannend. Mijn partner en ik groeien uit elkaar, spreken elkaar niet meer over de dingen die er echt toe doen. Ik ben zo bang dat onze relatie doodbloedt en ik heb soms de indruk dat hij me zat is en dat hij bij me weg wil. Daarom schrijf ik u, lieve David – geeft u mij alstublieft advies! Relatietherapie hebben we al geprobeerd, maar daar konden we geen écht goede redenen vinden om nog bij elkaar te blijven. Hoe kan ik mijn man (en mezelf) nu nog overtuigen dat we toch bij elkaar moeten blijven?

Liefs,

Hannah

Beste Hannah,
 
Het doet me verdriet te horen dat het zo slecht gaat met je relatie. Toch snap ik wel dat hij overweegt bij je weg te gaan, en wel om de volgende reden: relatietherapie is een afgrijselijk idee. Tijdens zulke sessies, moet ik helaas zeggen, zoek je namelijk naar rationele argumenten om bij elkaar te blijven. Zoiets zal nooit werken, want onze rede is niet meer dan een slaaf van onze passies. En dat hoort ze ook te zijn, want de rede kan onze wil niet veranderen. Als je dus wil dat je partner bij je blijft, heeft het geen zin om argumenten te verzinnen.

Daarin ligt ook de sleutel naar een toekomst voor jullie relatie. Als ik het goed zie, heb je twee opties: je kan jullie relatie gewoon laten doodbloeden; ikzelf heb ook geen relatie en dat geeft me alle tijd om, zoals het een waar filosoof betaamt, lekker te peinzen en te tobben. Maar je kan ook op zijn gevoel inwerken.

Gewoonte is de grote gids voor het menselijk leven. Als je je partner dus maar lang en vaak de indruk geeft dat er geluk volgt op iets wat jij doet, dan zal hij vanzelf de neiging ontwikkelen om te geloven dat jij hem gelukkig maakt. Het enige dat je hoeft te doen, is zorgen dat hij iets in jou ziet dat hem gelukkig maakt. Vergeet relatietherapie; zoek iets waar hij gevoelig voor is, herhaal het zo vaak als nodig is en hij blijft voor altijd bij je.
 
David Hume
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.