Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 2/2018

Uitgelezen: Sluipende afhankelijkheid

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

Is toegang tot het internet een mensen­recht? De Verenigde Naties hintten daarop in een rapport uit 2011, dat twee jaar geleden door een resolutie van de Mensen­rechtenraad nog eens werd onderstreept. We zouden het haast vergeten, overspoeld door recente zorgen over privacy, polarisering en propaganda in het digitale domein: het inter­net is ook een grote verworvenheid. We willen – kúnnen – niet meer zonder: ooit was inter­net een luxeproduct, tegenwoordig is het een menselijke behoefte.

Dat is het typische lot van zogenaamde gene­ral purpose technologies, stelt Sjoerd Bakker in zijn boek From Luxury to Necessity: wat begint als luxeproduct, wordt allengs een onmisbare spil in menselijke praktijken. Technologische inno­vaties maken bestaande praktijken niet alleen sneller en efficiënter, ze transformeren die praktijken ook. We structureren ons dagelijks leven rondom de gebruiksmogelijkheden van nieuwe technologieën en worden er gaandeweg afhankelijk van.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.