Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
01-06-2018

Filosofisch liefdesadvies: Kant

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Bram Galenkamp

Lieve Immanuel,
 
In al uw boeken vond ik het antwoord niet, dus richt ik me tot u zelf. Ik heb alles gedaan om een goed leven te leiden, maar nu heeft één fout me datgene gekost dat mij alles waard is: mijn geliefde. Naast hem was al het andere onbelangrijk, maar door mijn leugens ben ik hem kwijtgeraakt. Vertel me alstublieft wat ik nu moet doen. Uw boeken over ethiek, over de categorische imperatief, over de formule van de menselijkheid – alles heb ik gelezen, maar niets lijkt me te vertellen wat ik kan doen om mijn fouten goed te maken. (Hoe) kan ik onze liefde terugwinnen?
 
Een wanhopige,
 
Anna

Beste Anna,
 
Jouw doorvoelde brief wijst op een goed hart, dat bereid is zich op haar plichten te laten wijzen, ook waar het de liefde betreft. Liefde vereist wederzijds respect voor elkaars karakter, want zonder dat respect is de liefde niets meer dan vergankelijke, zintuiglijke waan. Wat je leugen inhield weet ik niet, maar door tegen je geliefde te liegen, heb je hem als middel gebruikt – je bedroog hem immers en gaf hem daardoor niet de kans om in te stemmen met jouw redenen van handelen.

Gelukkig lees ik veel berouw in je brief. Vraag je af waar dat vandaan komt: heb je berouw vanwege de gevolgen van je handelingen, of vanwege het feit dat je je morele plicht naar hem en naar jezelf niet hebt gedaan? Alleen in het laatste geval mag je hopen dat je geliefde inziet dat je berouw voortkomt uit je morele natuur en dat hij erdoor geraakt wordt.

Laten we er tot slot vanuit gaan dat zijn gevoelens voor jou van morele en niet van lichamelijke aard zijn. Want als ze lichamelijk zijn, zouden ze onvermijdelijk vanzelf ooit verdwijnen. En zoveel te beter, want als ons geluk afhangt van de mate waarin mensen van ons houden om ons lichaam, is ons leven niet veel waard.
 
Immanuel Kant

Deze briefwisseling is losjes gebaseerd op echte correspondentie tussen Immanuel Kant en Maria von Herbert.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.