Log in




Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 6/2018

Albert Camus: Leven en sterven als een absurde held

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

De Franse denker en Nobelprijswinnaar Albert Camus vond het leven zinloos en absurd. En juist daarom moet het vol overgave geleefd worden.

Op 4 januari 1960 stapt Albert Camus bij zijn vriend Michel Gallimard, de neef van zijn uitgever, in de auto. Ze zijn in het zuiden van Frankrijk en gaan op weg naar Parijs. Een paar uur later rijden ze tegen een plataan. Het dashboardklokje ligt verderop in het veld, het staat stil op vijf voor twee. Camus is op slag dood. Gallimard overlijdt een paar dagen later aan zijn verwondingen. In de zak van Camus zit een enkeltje Parijs. Hij was van plan om de trein te pakken, maar zijn vriend wist hem op het laatste moment over te halen om mee te gaan in zijn auto. Camus had weleens tegen vrienden gezegd dat niets zo absurd is als omkomen bij een auto-ongeluk. Er bleek toch nog iets absurders te bestaan: omkomen bij een auto-ongeluk met een geldig treinkaartje op zak.

Zijn dood lijkt een perfecte demonstratie van zijn eigen filosofie. Camus is immers de filosoof van het absurde, dat hij niet alleen in filosofische werken, maar ook in romans, journalistieke essays en theaterstukken – waar hij vaak zelf in meespeelt – een belangrijke rol geeft. Volgens Camus is het menselijk leven absurd omdat we nooit de zin ervan zullen achterhalen. Het universum is redeloos en beantwoordt onze levensvragen slechts met een eeuwig zwijgen. De absurde held is zich bewust van die absurditeit; hij weet dat verzet geen zin heeft, maar toch probeert hij het. 

Tekst loopt door onder afbeelding

Illustratie: Maartje de Sonnaville

Is Camus zelf ook zo’n absurde held? Hij stort zich in elk geval vol overgave in het absurde leven. Dat begint niet al te gemakkelijk voor hem. Hij groeit op in een straatarm gezin in een armoedige wijk van de Algerijnse hoofdstad Algiers, die op dat moment nog Frans grondgebied is. Zijn moeder is analfabeet en verdient de kost als schoonmaakster. Zijn vader is landarbeider, maar Camus zal zijn vader nauwelijks leren kennen. Hij raakt gewond als soldaat tijdens de Slag bij de Marne in het begin van de Eerste Wereldoorlog en sterft niet veel later in het legerhospitaal. Camus is dan een jaar oud.
 

Verder lezen?



Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.