Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
17-05-2018

Hannah Arendt: 'Niemand heeft het recht te gehoorzamen'

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Soms zijn we verplicht om ons te verzetten, schreef Hannah Arendt in de jaren zeventig – een boodschap die weer populair werd na de verkiezing van Trump.

Toen eind 2016 Trump onverwachts tot president verkozen werd, schoot het werk van Hannah Arendt omhoog in de Amerikaanse bestsellerlijsten. Mensen begonnen te vrezen voor het einde van de democratie. Wat stond hun te wachten? Een herhaling van de jaren dertig? Een terugkeer naar het fascisme?

Dat het werk van Arendt weer wordt opgepakt, is niet verwonderlijk. Zij gaf in 1951 namelijk al een haarscherpe analyse van hoe de Amerikaanse politiek met de Vietnamoorlog omging.

Doordat het Pentagon zo druk was met imagebuilding en theorievorming, had men de band met de werkelijkheid gaandeweg uit het oog verloren. Als imagebuilders waren de strategen minder bezig met het winnen van de oorlog dan met het verkopen van een bepaald imago van Amerika, namelijk dat van een onoverwinnelijke natie – en dat was zelfs nog zo toen iedereen al wist dat Amerika de oorlog verloren had.

Arendts analyse van de Vietnamoorlog is ook in onze tijd onverminderd actueel.

Ook in ons tijdperk van ‘post truth’, ‘fake news’ en ‘alternative facts’ worden we geconfronteerd met het fenomeen dat de werkelijkheid er zogezegd niet meer toe doet. Beelden van de realiteit hebben de realiteit zelf vervangen.

Waarom dat ons volgens Arendt verplicht tot verzet leest u in het volledige artikel (volledig toegankelijk voor leden). Lees hier een voorpublicatie van Hannah Arendts Het waagstuk van de politiek.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.