Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2018

Kan het leven voltooid zijn?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Bart Coster
Freelance filosofiejournalist

Waarom zou een ‘voltooid leven’ een reden zijn om niet meer verder te willen leven? Volgens de stoïcijnen en de boeddhisten is voltooidheid iets om naar te streven, een voorwaarde voor geluk. Maar wat is een voltooid leven precies in hedendaagse termen? En zijn mensen eigenlijk wel in staat om zelf te beslissen over hun levenseinde, of is de invloed van de omgeving daar te sterk voor? We brengen het voltooid-levendebat in kaart aan de hand van vier filosofische stellingen.

Illustratie: Studio Vonq
 

Stelling 1: ‘Voltooid leven’ is te definiëren en daarom een bruikbaar begrip

 
Tegen

‘Wat is voltooid leven?’ is een van de veelgestelde vragen op de website van D66, de partij achter de initiatiefwet voor levensbeëindiging bij een voltooid leven. Het antwoord? ‘Een eenduidige definitie bestaat niet, maar je kunt het beschrijven als “lijden aan een voor mensen te lang geworden leven. Lijden is wat de oudere daar zelf onder verstaat.”’ Ofwel: wat een voltooid leven is, is aan de persoon zelf. Een volledige definitie is niet te geven.

Er is hierbij een interessante parallel met de Wet Toetsing Levensbeëindiging. Hoewel deze in de volksmond de euthanasiewet wordt genoemd, komt het woord ‘euthanasie’ of de letterlijke vertaling ervan, ‘de goede dood’, niet in de wet voor. Tegenstanders van de euthanasie- en de voltooid-levenwet zien het ontbreken van een strakke definitie als een vrijbrief. Zonder heldere definitie vrezen ze een glijdende schaal, waardoor uiteindelijk iedereen die zegt dat zijn/haar leven ‘voltooid’ is gemakkelijk een pil of spuitje kan krijgen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.