Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2018

Hannah Arendt: 'Niemand heeft het recht te gehoorzamen'

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Peter Venmans

Soms zijn we verplicht om ons te verzetten, schreef Hannah Arendt in de jaren zeventig – een boodschap die weer populair werd na de verkiezing van Trump.

Toen eind 2016 Trump onverwachts tot president verkozen werd, schoten twee klassiekers omhoog in de Amerikaanse bestsellerlijsten: 1984 van George Orwell en The Origins of Totalitarianism van Hannah Arendt, uit 1951. Mensen begonnen te vrezen voor het einde van de democratie en waren op zoek naar begrip. Wat stond hun te wachten? Een herhaling van de jaren dertig? Een terugkeer naar Big Brother en het fascisme?

Bij elke nieuwe crisis blijkt het denken van Hannah Arendt nog steeds actueel. In het zopas verschenen Het waagstuk van de politiek staan twee essays uit de bundel Crises of the Republic (1972): ‘Liegen in de politiek’ en ‘Burgerlijke ongehoorzaamheid’. De teksten worden voorafgegaan door een befaamd tv-interview door Günter Gaus, dat een uitstekende inleiding vormt op haar denken.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.