Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2018

Waarom Europa een republiek moet worden

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

Willen we meer of minder Europa? De Duitse denker en politicoloog Ulrike Guérot vindt dit een ar­moedige vraag. Ze legt uit waarom het tijd is om de Europese eenwording nu eens echt compleet te maken.

Als je politicoloog en filosoof Ulrike Guérot (1964) hoort praten, zou je bijna vergeten dat het anti-Europese sentiment nog steeds aan terrein wint, zo bevlogen praat ze over de Europese Republiek en zo voor de hand liggend klinken haar oplossingen voor de problemen voor de huidige Europese Unie. En ze weet waar ze over praat. Ze vervulde tal van functies in de Europese politiek, bekleedde leerstoelen over Europa, werkte voor de voormalige president van de EU-commissie Jacques Delors en is directeur van European Democracy Lab, een denktank die zich richt op de toekomst van de Europese democratie. Daar gaat haar nieuwe boek Red Europa! ook over. En ze blijkt niet de enige die enthousiast is over de Europese Republiek. Sinds haar boek verschenen is, is ze op tournee door Europa om lezingen te geven voor een overwegend jong publiek.

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: Martin Dijkstra

U vindt dat Europa een republiek moet worden. Waarom?
‘We hebben het lang alleen over liberalisme gehad. Nu is de republiek terug. De republiek is “wij”. Het is niet meer alleen het “ik” van het liberalisme. Het klinkt misschien prachtig als je zegt dat iedereen vrij is om zijn of haar leven zo in te richten als hij of zij zelf wil, maar wanneer je uit een arm workingclass-gezin komt, zijn jouw kansen om carrière te maken gewoon erg klein. Je wordt hoogstwaarschijnlijk een loser. De vrijheid van het huidige liberalisme is niet genoeg. Het motto van de Franse Revolutie was niet voor niets “vrijheid, gelijkheid en broederschap”. Zonder een zeker mate van gelijkheid bestaat er geen vrijheid.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.