Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 4/2018

Denker des Vaderlands René ten Bos: 'In de grot is het goed toeven'

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Lieke Groen

René ten Bos schopte het als arbeiderszoon tot Denker des Vaderlands. In zijn nieuwe boek neemt hij het op voor ‘het volk in de grot’, de mensen die niet verlicht willen worden. 

Op een winterse vrijdagochtend betreedt de Denker des Vaderlands quasinonchalant een Utrechts café, op zijn exclusieve zwartleren cowboylaarzen, die bijna een handelsmerk beginnen te worden. ‘Vroeger was ik een volkse jongen’, zegt René ten Bos, zoon van een textielarbeider en een magazijnmedewerkster. Dat hij filosoof zou worden, lag niet bepaald voor de hand. Met een knipoog: ‘Nu behoor ik tot de top van de elite.’

Tekst loopt door onder afbeelding​

Fotografie: BMFotografie


Hoewel zijn moeder hem op haar sterfbed nog op het hart drukte nooit te vergeten waar hij vandaan komt, wordt Ten Bos tegelijkertijd gedreven door wat hij oikofobie noemt: een afkeer van het eigene. Een afkeer dus van het volkse milieu waarin hij is opgegroeid. ‘Het eigene heb ik vaak als een slangenhuid van me af willen werpen.’ Desondanks voelt hij nog altijd een sterke verwantschap met het volk. 

De spanning tussen volk en elite vormt niet alleen een rode draad in Ten Bos’ persoonlijke leven, maar ook in zijn nieuwste boek Het volk in de grot. In het boek neemt hij het op voor het volk, dat door de grote filosofen uit het verleden vaak met de nodige minachting tegemoet getreden is. We beginnen bij waar het volgens Ten Bos begon: de grot van Plato. 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.