Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2018

Rassen zijn irrelevant, maar alles wordt bepaald door ras

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Claudia Galgau
Kunst & filosofie

‘Als je op straat loopt en je denkt dat je wit bent, leef je in een fantasie.’ De Amerikaanse videokunstenaar Arthur Jafa vertelt waarom zwart-witdenken belangrijk en tegelijkertijd onmogelijk is.

You gotta stop the things you do, ’cause I put a spell on you.’ De zangeres Alice Smith zingt op een groot scherm een cover van jazz-icoon Nina Simone. Ernaast hangt een opname van een man die steeds opnieuw een wapen vanonder zijn kleren tevoorschijn haalt en doet alsof hij schiet. Beide filmfragmenten maken deel uit van de videomix Constantly Evolving (2017) van de Amerikaanse videomaker Arthur Jafa, die onder andere videoclips van Beyoncé en Kanye West heeft geregisseerd.
 
Constantly Evolving bestaat uit een verzameling beelden die de kunstenaar op internet heeft gevonden en in elkaar heeft gemonteerd. De beelden verwijzen naar black power, de kracht van mensen met een donkere huidskleur, maar ook naar de vele vormen van racisme waarmee zij in Amerika worden geconfronteerd. 

Tekst loopt door onder afbeelding

Constantly Evolving (2017), Arthur Jafa
Beeld: Simion Vogel

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.