Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 4/2018

Het Experiment: data-activisme via zwangerschaps-apps

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Carolien van Welij
Filosoof, neerlandicus

Via apps alles delen over je zwangerschap: een zwangere data-activist startte een onverwachte tegenreactie op massale dataverzameling.

EXPERIMENT
Wat gebeurt er als je apps voor tijdens de zwangerschap gebruikt? Een data-activist deed onderzoek.


Illustratie: Bas van der Schot

Bij Big Data denken we aan grote bedrijven. Maar er zijn ook data-activisten als tegenreactie zelf data gaan verzamelen van die bedrijven’, vertelt Lonneke van der Velden, filosoof en onderzoeker naar data-activisme. ‘Het experiment van onderzoeksjournalist Kashmir Hill is daar een voorbeeld van. Voor en tijdens haar zwangerschap installeert ze alle mogelijke apps op haar telefoon en vult álle vragen in: over haar menstruatie, stemming, gewicht, wanneer ze seks heeft. Dit soort apps bevat “trackers” om je online gedrag te volgen en data van je te verzamelen. Hill zet zelf technieken in om het dataverkeer langs die apps bloot te leggen. Ook tapt ze data af tussen twee communicerende partijen. Hackers en andere mensen die dataverkeer afluisteren doen dat.

Hill gebruikt dezelfde technieken om transparant te maken wat die apps kunnen weten en hoe onveilig ze de data naar andere partijen sturen. Allerlei intieme informatie is onbeschermd. The Pregnancy Panopticon is de naam van het onderzoeksrapport en geeft aan dat iedereen in de gaten wordt gehouden. Toch gaat de vergelijking met het panopticum van Foucault maar gedeeltelijk op. De kennis over zieken en gevangenen in het oude panopticum kwam terecht bij kennisinstituten, maar de huidige datastromen gaan voornamelijk naar bedrijven die er geld mee verdienen, zoals advertentiebedrijven. Daarachter is nog een hele keten waar we geen zicht op hebben. Het is volkomen ontransparant welke kennis waarnaartoe gaat.’

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.