Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
12-03-2018

Voorwoord: Bron

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Leon Heuts
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

In de Klassieke Oudheid waren slaven heel gewoon, en vrouwen minderwaardig. Toch zien we de Oudheid als een onuitputtelijke bron van wijsheid en schoonheid. En terecht. De Griekse en Romeinse beschaving stond niet op zichzelf, en was zeker niet de eerste grote cultuur. Maar er is er iets unieks aan de Grieken en Romeinen, dat door de eeuwen heen een grote aantrekkingskracht bleef behouden.

Wat is dat dan? Friedrich Nietzsche zag het in de unieke combinatie van rationaliteit en vervoering – Apollo en Dionysus. De Klassieke Oudheid schonk ons zowel de koelheid van de filosofie als de razernij van het theater. Daarachter schuilt een grote nieuwsgierigheid naar alle facetten van het bestaan; kennis over de natuur, morele en politieke dilemma’s, duistere emoties en perverse verlangens. 

In deze special laten we zien wat die waarde nu nog is. Het is een verzameling van de beste artikelen over antieke filosofie, als pars pro toto van de Klassieke Oudheid, die de laatste jaren in Filosofie Magazine verschenen. De antieke filosofie zal altijd op eenzame hoogte blijven staan. Misschien omdat door die onbegrensde nieuwsgierigheid de grote Griekse en Romeinse denkers op iets bijzonders stuitten. Namelijk het idee dat achter de veranderende dagelijkse werkelijkheid een dieper en universeel principe schuilgaat – logos. Het is niet overdreven om de ontdekking van het universele te zien als het startschot voor wiskunde en natuurwetenschap, maar evengoed ethiek en mensenrechten.  

Toch waren de Grieken en Romeinen ook pragmatici, die diepe inzichten koppelden aan praktische toepassingen. Die pragmatische houding maakt dat veel klassieke inzichten ook nu nog prima toepasbaar zijn, en in dit magazine vindt u enkele voorbeelden. Ik hoop dat u in deze special zowel het grote menselijke avontuur van kennis en inzicht zult vinden, alsook inspiratie voor uw eigen leven. 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.