Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
09-03-2018

Wat het verlies van het nationale voetbalelftal zegt over onze cultuur

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Alain Finkielkraut


Bij elk bezoek aan Parijs verbaast het me: de stoelen in de Jardin du Luxembourg. Niet het vastgeklonken en zware meubilair dat ik ken uit de Nederlandse parken, maar lichtgroene stoeltjes die je zo mee zou kunnen nemen, losjes en telkens anders opgesteld rond de onbetreden gazons — midden in Parijs.
 
Studenten zitten erop, met een boek — misschien ook de leerlingen van de filosoof die ik zo zal opzoeken. Ondertussen spelen de kinderen met hun bootjes in de vijver. Als een fotograaf de scène zou vastleggen, zou het moeilijk zijn om te bepalen uit welk jaar die afkomstig is. Is dit La France éternelle waar ik het straks over zal hebben? Of in ieder geval een brokstuk van dat eeuwige Frankrijk, omgeven door de drukte, de commercie, en ook de banlieue?

La France éternelle — daar ga ik het over hebben met de denker die me ontvangt in zijn appartement aan het rand van het park. De code van de deur had ik al gekregen, zodat ik meteen door kan lopen naar boven. In de grote woonkamer liggen de boeken op stapels. Tijdens het gesprek zal de filosoof af en toe naar zijn boekenkast lopen om er een boek uit te pakken en er iets uit te citeren.
 
Met deze denker zal ik verder praten over het nationalisme waar ik het met Nussbaum over had. Maar dit is wel een heel andere vorm daarvan. Nu gaat het ook over het gevoel van vervreemding waartoe immigratie volgens hem leidt. Het gevoel dat de eigen cultuur op het spel staat. Alain Finkielkraut — emeritus hoogleraar filosofie aan de École Polytechnique, lid van de in Frankrijk zeer prestigieuze Académie française, en een bekende gast in Franse talkshows — praat over cultuur alsof hij een toespraak houdt: volzinnen, een gedragen, wat sombere toon. Pas aan het eind van het gesprek, als het over voetbal gaat, wordt zijn toon lichter en worden zijn zinnen korter.

Het volledige interview met Alain Finkielkraut is te lezen in het pas veschenen boek 'Filosofisch veldwerk' van redacteur bij Filosofie Magazine Florentijn van Rootselaar.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.