Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 1/2018

Empathische dieren

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Esteban Rivas

Empathie is niet uniek menselijk, maar een heel oud dierlijk vermogen, betoogt Esteban Rivas. Hij bespreekt diverse onderzoeken naar de zorg voor een ander bij allerlei soorten dieren. Zijn conclusie: mensen en dieren zijn één grote familie van voelende en denkende wezens.

Bestaat er empathie bij andere dieren dan mensen? Dat wil zeggen: kunnen ook zij een ander invoelen, zich inleven in de situatie van een ander, het verdriet of de nood van een ander herkennen en deze vervolgens troost of hulp bieden? Dergelijke vragen waren lange tijd taboe onder wetenschappers en filosofen. Maar in de afgelopen decennia zien we steeds meer openheid komen voor de intelligentie, gevoelens en emoties van andere dieren dan mensen, waardoor er ook meer en meer gericht onderzoek naar empathie bij hen wordt uitgevoerd.

Uit de geschiedenis van de westerse filosofie en wetenschap blijkt dat wijsgeren en wetenschappers altijd hebben geworsteld met de positie van de mens ten opzichte van alle andere dieren. Vaak werd de mens gedefinieerd met kenmerken en eigenschappen die uniek menselijk zouden zijn en waarin mensen zich zouden onderscheiden van alle andere dieren. Dat heeft geleid tot allerlei vormen van antropocentrisme waarin de mens centraal stond als het belangrijkste, superieure en meest ontwikkelde wezen. Zo stelde Aristoteles al dat de rationaliteit en moraliteit van mensen vele malen verder ontwikkeld en uitgebreid waren dan die van alle andere dieren.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.