Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 1/2018

Uitgelezen: Achtzaam wanhopen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jorrit Smit

Alles schudt voor de Modernen, behalve de grond onder hun voeten. In Lopper-sum, Groningen, weten ze inmiddels wel beter. De Franse wetenschaps-filosoof Bruno Latour (1947) probeert de ‘ecologische mutatie’, zoals hij de klimaatkwestie noemt, te vatten als de uitwas van het Moderne wereldbeeld van de westerse mens. Nu het ‘antropoceen’ aangebroken zou zijn – het tijdperk waarin de mens als geologische kracht telt – is het volgens hem tijd om opnieuw religieus te worden; tijd om achtzaam te wanhopen. 

In Oog in oog met Gaia. Acht lezingen over het Nieuwe Klimaatregime (2017) strijdt Latour niet zozeer tegen obscuur klimaatscepticisme, als wel tegen een wijdverbreide en verlammende onverschilligheid terwijl ‘ons huis afbrandt’. Idiosyncratisch meandert hij tussen wetenschap, politiek, religie en recht om de meervoudige mogelijkheidsvoorwaarden voor actie te scheppen, die aan de Moderne kosmologie ontbreken. Die ambitieuze taak vult hij in door op te roepen tot een wijziging van de metafysische verhouding tot de natuur, de wereld en de tijd. In zijn woorden behoeven we achtzaamheid voor de handelingsvermogens van alle entiteiten, kunnen we ‘terugkeren op Aarde’ als we ons ontdoen van het begrippenpaar ‘natuur/cultuur’ en moeten we onze tijdelijkheid herzien om ons niet meer voorbij, maar tijdens de apocalyps te situeren.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.