Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 1/2018

Filosofie en beeld: Sprong in de leegte

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Noortje de Leij

In oktober 1960 springt de kunstenaar Yves Klein uit de dakgoot van een huis aan de Rue Gentil-Bernard te Parijs. Klein noemde de inmiddels iconische foto van zijn daad Le Saut dans le Vide, oftewel ‘de sprong in de leegte’. Ironisch genoeg sprong Klein in werkelijkheid niet de leegte in, maar landde hij in een vangnet dat beneden op straat werd opgehouden. Het beeld waarop Kleins sprong te zien is, is een montage waar deze scène keurig uit is weggewerkt: een illusie.

Met wijd gespreide armen en opgeheven hoofd werpt de kunstenaar zichzelf heldhaftig in de diepte. Het beeld legt het moment vast waarop Klein omhoog lijkt te zweven. Verstild hangt hij in de lucht, zijn lichaam sierlijk opgeheven, ogenschijnlijk verlost van de neerwaartse werking van de zwaartekracht in een bod naar de vrijheid van het hemelse ruim. Het is het klassieke verhaal van de kunst zelf: van verheffing. In het kunstwerk, zo werd eeuwenlang (en vaak nog steeds) betoogd, wordt de materiële, dagelijkse realiteit getransformeerd tot iets wat een hogere, immateriële waarde heeft en de toeschouwer kan verheffen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.