Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 3/2018

Postuum interview Simone de Beauvoir: 'Seks is geen militaire operatie'

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Sacha Hilhorst en Michiel Zonneveld

Hoe kijkt de Franse filosoof Simone de Beauvoir naar de #metoo-beweging en de stand van het hedendaagse feminisme? In een postuum interview is ze gelaten en hoopvol.


Illustratie: Pascal Tieman

U eindigt uw boek De Tweede Sekse (1949) met de hoop dat mannen en vrouwen een gelijkwaardig broederschap zouden ontwikkelen. Bent u te optimistisch geweest? De onthullingen via #metoo suggereren dat er weinig is veranderd. 
‘Hoop en optimisme zijn twee heel verschillende dingen. In mijn boek gaat het over de diepgewortelde patronen waaraan vrouwen en trouwens ook mannen zich moeten ontworstelen. En over hoe moeilijk dat is. Seksepatronen liggen verankerd in verhalen, tradities, religieuze voorschriften, instituties, in alle aspecten van onze samenleving. De man poneerd zichzelf als soeverein subject, als mens, en de vrouw als zijn tegenhanger, de Ander. Zij was een object dat hem ten dienste stond en waarover hij kon beschikken. Hegel beschreef al dat wij als mensen herkend moeten worden door een ander mens, een ander bewustzijn, om volledig te bestaan. Welnu, de man gunt de vrouw doorgaans enkel genoeg bewustzijn om hem te spiegelen en niet om zelf ook een volledig mens te zijn. De bottom line blijft dat de vrouw op deze manier slechts object is, terwijl de man subject mag zijn. Als je je dat realiseert is wat nu door #metoo naar buiten komt niet verwonderlijk. Het maakt duidelijk hoe vaak vrouwen nog worden geacht te capituleren voor mannen. Eventueel door brute kracht of manipulatie.’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.