Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 3/2018

Zo worden gesprekken met vreemden kunst

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Claudia Galgau en Florine Keus

Beïnvloedt de manier waarop we praten de toekomst die we maken? Theatermaker Lotte van den Berg vertelt hoe gesprekken met vreemden kunst kunnen worden.

Een groep theatermakers zat tien dagen op een lege zandvlakte op Oerol, het festival op het Waddeneiland Terschelling. Tegen bezoekers zeiden de makers: we gaan hier met z’n allen iets bouwen, maar wat zou dat moeten worden? Uit deze tiendaagse brainstormsessie ontstond Building Conversation, een initiatief van onder anderen regisseur Lotte van den Berg.

‘Veel Oerol-bezoekers suggereerden dat we een moestuin konden aanleggen, of een gebouw konden neerzetten. Allemaal concrete zaken. Daarop vroegen we: maar is dat ook echt nodig? Kunnen we het ook níét bouwen? En na een tijdje begonnen we de leegte zoals die was steeds mooier te vinden. We bouwen al zoveel, we hebben al zoveel. Uiteindelijk was onze conclusie: laten we niks bouwen – en de gesprekken die we hebben, die zijn van waarde.’

In Building Conversation krijgen ‘toeschouwers’ de kans om op een lege plek een gesprek van meerdere uren aan te gaan volgens afspraken die ze samen hebben gemaakt. ‘Je zou kunnen zeggen dat het gesprek zelf het kunstwerk is.’

Tekst loopt door onder afbeelding


Zelf een gesprek van Building Conversation bijwonen? Kom naar Thinking Planet op 21 april 2018. LEES MEER >>

Hoe ziet zo’n gesprek er dan uit?
‘In het “Gesprek zonder woorden” mogen mensen bijvoorbeeld niet praten. Terwijl ze stil zijn, kunnen ze onderzoeken wat dat met hen doet. Je merkt wat het met jezelf doet als woorden wegvallen, wat het betekent om dan met elkaar te communiceren. In het begin zijn mensen vaak een beetje onwennig, maar twee uur later is het gewoon een heel andere groep mensen, met doorbloede gezichten en een ander soort bewegingen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.