Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 2/2018

Het Experiment: Stop met stoplichten

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Carolien van Welij
Filosoof, neerlandicus

Op een druk kruispunt werden de stoplichten weggehaald. Het effect: niet alleen betere doorstroming, maar ook meer menselijke interactie.


Experiment

Op een druk kruispunt werden de stoplichten weggehaald. Het effect: niet alleen betere doorstroming, maar ook meer menselijke interactie.


Illustratie: Bas van der Schot


We denken dat we zo’n chaotisch kruispunt moeten regelen met stoplichten’, vertelt filosoof Martine Berenpas, die onderzoek doet naar klassiek daoïsme en Levinas. ‘Maar het is interessant om te zien wat er gebeurt als die stoplichten er niet meer zijn. Als je oversteekt, kun je niet meer in jezelf gekeerd zijn. Je moet wel contact maken met de ander en je handelen op de ander afstemmen: laat ik jou voorgaan? Wat doe jij?

Levinas zou enthousiast zijn over dit experiment: de relatie met de ander is weer de leidraad. Het stoplicht regelt niet meer wat je moet doen, maar er wordt een beroep gedaan op je verantwoordelijkheid voor de ander. Mooi is dat die verandering ook iets doet met de gemoedstoestand van mensen: ze hebben meer aandacht voor elkaar en voelen zich fijner – er is meer verbinding tussen mensen. “Niemand is chagrijnig”, zei een fietser.

We hebben de neiging om ingewikkelde situaties in elkaar te timmeren met regels, zodat iedereen weet wat die moet doen – dat zie je ook in het onderwijs en in de zorg. Maar dan ontneem je mensen die intersubjectiviteit. We kunnen er meer op vertrouwen dat we de verantwoordelijkheid voor de ander kunnen dragen. En als we dat doen krijgen we daarvoor iets terug. De ander kan ons iets geven dat we niet uit onszelf kunnen halen. Via het gezicht van de ander, zoals Levinas zegt, kun je een extra dimensie uit het leven halen – zonder enige vorm van religie.’ 


 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.