Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 2/2018

De Beauvoir en het staand plassende meisje

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jannah Loontjens
Essayist

De jeugdige Jannah Loontjens besloot ooit op te geven in de wedstrijd ‘wie het verst kan plassen’. Een cruciaal moment in haar ontwikkeling, leerde ze later van Simone de Beauvoir.


Jannah Loontjens bespreekt de filosofen die haar hebben beïnvloed
Fotografie: Martin Dijkstra


Als kind woonde ik in het bos in Zweden en plaste ik vaak buiten. In de zomer urineerde ik graag op de weg – er reden zelden auto’s over de onverharde bosweg. Mijn plas vormde zich dan tot een stroompje dat over de droge aarde kronkelde, zich vertakkend langs steentjes en ribbels. Het was alsof ik naar een riviertje op een luchtfoto keek. In de winter was het leuk om je plas een gaatje in de sneeuw te zien boren. Mijn broer had minder aandacht voor het spoor van zijn urine, maar hij zat er dan ook minder dicht op – niet gehurkt vlak boven de aarde, zoals meisjes. Over de verschillen in de manier van plassen tussen mannen en vrouwen had ik nooit veel nagedacht, tot ik Simone de Beauvoirs boek De tweede sekse las.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.